facebook sosyal ağ modelini Türkiye’de ‘mondus.net’ advertıyla yaklaşıok 9 ay önce hayata geçiren Cem Sertoğlu, facebook’un ileride bir çöpçatan sitesine dönüşebileceğini söyledi. Sertoğlu, Türk kullanıcıların eski sosyal ağ kullanım alışkanlıklarını fb’da da devam ettirdiklerini belirtti ve “Birden fazla insan bir kişi adına profil yaratıyor facebook’da. Kafa karıştırıyor. İnsanlar arkadaşlarını ekledik sanarken tanımadıkları kişlerle bağlantıya geçiyorlar. helloçbir kimlik doğrulama sistemi olmadığı için Türk kullanıcısının bunun önüne geçmesi zor”dedi.
Mondus’u fb gibi community’ler üzerine inşa ettiklerini belirten Sertoğlu, e mail adresi bazında insanların doğrulanmış şekilde üye olmalarını sağladıklarını belirtti ve ileride ekleyecekleri güvenlik sistemlerini, “okısa vadede cep telefonlarıyla kimlik doğrulama, bir ileri safhada TC kimlik no’larıyla kimlik doğrulaması opsiyonlarını yapacağız” sözleriyle anlattı.
malicious programüne kadar Mondus’un 17 bin 500 üyeye eriştiğini belirten Sertoğlu, fb’un bir sosyal ağ içinde neler olabileceği konusunda Türk kullanıcısının ufkunu açtığını da ifade etti."
Haberi önce advertising and marketing Türkiye‘de gördüm ve sonra bir yanlışlık var galiba deyip ntvmsnbc.com’da orjinalini okudum ama aynı şey orda da yazıyordu.
Mondus.net’in fb olmasına gerek var mı? Bu konuya aşağıda daha geniş değinicem ama haberin yapılış şekli üzerinde durmak istiyorum biraz.fb’un handikapları olarak Türk insanına pek uymadığı noktasında "İnsanlar arkadaşlarını ekledik sanarken tanımadıkları kişlerle bağlantıya geçiyorlar" deniyor ve bunu aşmak için kimlik doğrulama çözümleri getiriliyor.Bence burda sorun bizim insanımızın interneti algılama biçimi ile alakalı, kimliğini gerçek olarak vermesinde değil.Kişi gerçek kimliğini veriyor ama siteyi hala çöpçatan olarak kullanıyor, bunun önüne geçmek gerek asıl.Geçenlerde bir sohbette twitter’ı bizim Türklerin bir sitede anlık chat olarak kullandıklarından bahsetmişti bir arkadaş bizde gülmüştüok.
Biz Türk haklı olarak sosyalleşme sitelerinin bizim gerçek ismimize nasıl katkı yapabileceğini roosterüz öğrenmedik.website kurucu ve yöneticileri olarak ta insanımıza bunu öğretemedik.Seviyeli kitle ile chat olarak kullanıcı kitlesini ayırıcı bir konsept düşünmedik.
İkinci olarak ta Türkiye’deki net 2.0 uygulamaları yabancı uygulamaların aynen taklidi olmak zorunda değil.Bir youtube açmaya gerek te yok aslında.Youtube ile büyüyen video ile iletişim trendini kullanıp sektörde ve üründe okayırılmalar yakalanabilir.Bu okayırılmaları kendi toplumsal değerlerimizle birleştirip bize özgü ürünler çıkabilir.Genel olarak fb Amerikan kültürü izlerini taşıyor bu uygulamanın aynısını Türkiye’de yapmaya çalışmak helloçbir zaman fb yapmayacaktır bizim uygulamamızı.Taklitten öteye gidemeyeceğiz ve orjinali orda dururken kaliteli insanlar niye taklidini kullansınlar ki?
Belkide kendi özümüzdeki bazı eklentilerle dünya çapında projeler bile çıkarabileceğiz.Haber yapılması gereken asıl konu bence fb 15 milyar $ ederken, bir benzeri olan ve bizim olan mondus.net kaç $ ediyor? Niye 15 milyar $ etmiyor? haberidir.
eski bir konuyu hortlattım fakat ama bence değil