İnternet hızlarının artması ile birlikte birçok dosya paylaşım sistemi de popüler hale geldi. Özellikle ülkemizde en çok bilinen dosya paylaşım sitesi Rapidshare, Megaupload ve buna benzer servisler olmuştur. Bunun nedeni ise forumlarda (mp3ler başta olmak üzere) paylaşılacak dosyanın genelde bu iki yere yüklenmesinden kaynaklanıyor. Fakat bunun yanında web 2.0 formatına daha uygun, kullanıcıya daha çok imkan sunan birçok servis bulunuyor internetin ücra köşelerinde.
Esnips adındaki servise ücretsiz üye olduktan sonra 5GB saklama alanına sahip oluyorsunuz. Box.net’deki gibi 10MB gibi küçük dosya boyutlarının yükleme sırasında problem çıkartmaması da tercih edilebilirliğini yükseltecek bir özellik gibi duruyor. Çünkü Esnips‘in 100MB limiti var (eğer zip veya rar uzantılı ise 50 MB) Bazı zamanlar geliyor ki arkadaşınıza lazım olan bir programı göndermeniz icâp ediyor fakat MSN’den da 30 MB’lık bir dosyayı göndermeye cesaret bile edemiyorsunuz. Bu durumlarda imdada yetişen servisler maalesef 10 veya 15 MB ile kısıtlama yapıyorlardı. Kısıtlama yapmayanlarda ise reklamlardan indirme linkini bile zor buluyoruz. Hal böyle olunca derdimize ilaç gibi gelen Esnips‘i kullanmak farz oldu.
Arayüzü oldukça sade ve kullanıcıyı yormadan kullanabileceği şekilde tasarlanmış. Servis sadece dosya paylaşım sitesi değil yanında Joker Vadaaa mertebesinde sosyal bir ağ olarak da düşünülmesinden dolayı video, resim ve müzik paylaşımı yapabiliyor, ağdaki diğer arkadaşlarınızı listenize ekleyebiliyorsunuz. Henüz Esnips ‘i bilmeyen kişileri de “invite†butonuna tıklayarak davet edebiliyorsunuz.
Dosya yüklemeye geçmeden önce klasörlere değinelim. İstediğimiz kadar klasör oluşturabilirken istediğiniz klasörleri şifreleyerek diğer insanların görmesini engelleyebiliyoruz. Klasör oluşturmak için kullanıcı anasayfamızın sağ kısmında yer alan “create folder†linkine tıklıyoruz. Karşımıza çıkan sayfada klasörümüze ismini veriyor, klasörün görünürlüğünü seçiyor, klasör hakkında kısa bir bilgi yazıyor ve son olarak ilgili etiketleri yazıyoruz. Burada dikkat çekmek istediğim iki nokta var. Birincisi görünebilirlik derken herkese açık (public), grubunuza açık ve sadece izin verdiklerinize açık (private) şeklinde ayarlayabiliyoruz. İkinci nokta ise daha önce paylaşım servislerinde etiket olayına rastlamamıştım. Burada etiket sisteminin de kullanılması büyük bir avantaj. Bütün alanları doldurduktan sonra “create folder†butonuna basıyor ve klasörümüzü oluşturuyoruz. Klasör oluşumunu tamamladıktan sonra, klasöre ait sayfada o klasöre ait ses veya video atayabiliyor, sayaç sayesinde kaç kişinin klasörü görüntülediğini görebiliyor bunun yanında klasörü görüntüleyenler yorum da bırakabiliyorlar 🙂 Benim örnek klasörüm şurada yer alıyor bakmak isterseniz.
şimdi sıra geldi dosyalarımızı yüklemeye. Bunun için yine kullanıcı anasayfasının sağ kısmında yer alan “upload files†linkine tıklıyoruz. Karşımıza gelen sayfadaki “select files†butonu yardımıyla bilgisayarmızdan yüklemek istediğimiz dosyayı seçiyoruz. Folder sekmesinden yüklemek istediğimiz klasörü de seçiyoruz. Daha sonra dosya ile ilgili sayfanın sağındaki 1,2 ve 3 numaralı alanları dolduruyoruz. 1 numaralı kutucukta dosyanın görünecek ismi, 2 numaralı kutucukta kısa bir açıklama ve son olarak 3 numaralı kutucuk içine de dosya ile ilgili etiketleri yazıyoruz. Ve işin en güzel kısmı yeşil renkli Upload Now butonuna tıklıyoruz. İsterseniz aynı anda birden fazla dosyayı da ekleyebiliyorsunuz. Yükleme hızı ise oldukça iyi (:
Servisi daha hızlı kullanabilmek için internet tarayıcınız için bir de araç çubuğu mevcut. Favorites bağlantısında favori klasör ver dosyaları görebilirken, Playlist’den ise seçtiğimiz müzikleri dinleyebiliyoruz, videoları ve fotoğrafları izleyebiliyoruz. Aslında Esnips‘in aynı zamanda sosyal bir ağ olduğunu da düşünürsek profilimizi de biraz vakit ayırarak düzenlemekte fayda var.
Esnips‘in bu hizmetleri ücretsiz sunması ve benzer servislerde görünmeyen özellikleri barındırması servisi popüler hale getirebilir. Kişisel görüşüm; daha iyisi çıkıncaya kadar Esnips‘i kullanmaya devam edeceğim :D.
pörfekt