Bitcoin adı verilen elektronik para biriminin dijital dünyaya yaptığı girişte bu kadar ses getirmesinin iki sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi, bitcoin ile yapılan işlemler gizli olduğu düşüncesi ve ikinci olarak da 2017 yılında bitcoin piyasasında yaşanan büyük değer artışı.Bu artış bütün dünyada bitcoinin bir balon olup olmadığı tartışmasına yol açmıştır ancak finansal toplulukların büyük bir kesimi bitcoinlerin geleceğin para birimi olduğuna inanmaktadır. Yine de, bitcoinin böyle bir trend haline gelmesine sebep olan aslında temelindeki merkezi olmayan, finansal kurum veya kuruluşlar tarafından denetlenmeyen para aktarım sistemidir.Aslında bitcoin 1998 yılında ilk ortaya atıldığında bilgisayar mühendisi Wei Dai tarafından b-money olarak adlandırılıyordu ve daha sonra bilgisayar bilimcisi Nick Szabo da bit-gold adı verilen benzer bir fikir ortaya attı ve aslında Szabo’nun ortaya attığı fikir bitcoinin arkasında yatan sistem olan blockchainin temellerini attı.
Bitcoin ile yapılan işlemlerin gizli olması fakat blockchain üzerinden herkes tarafından indirilerek ulaşılabilen bir sisteme sahip olması bitcoinin en büyük çelişkilerinden biridir. Bu yüzden, bitcoin işlemlerinde gizliliğe ve güvenliğe dikkat etmek çok önemlidir. Bu gibi bitcoin işlemlerinde gizlilik ve güvenlik için VPN bitcoin işlemlerinde gizlilik ve güvenlik için VPN kullanabilirsiniz.
Bitcoin Çelişkisi: Transparan Gizlilik
Klasik bankacılık sistemini ve Bitcoin sistemini karşılaştırdığımızda gözümüze büyük farklar çarpıyor. Bitcoin, bireylerin varlıklarını başka hiçbir aracı olmadan saklamasına izin veren bir platformken, aynı zamanda bu varlıklarını gizli ve güvende tutma sorumluluğunu da bireylere yüklüyor.Klasik bankacılık sisteminde ise durum böyle değil. Herhangi bir banka veya finansal bir kurumda hesap açmak bile bir bireyin fiziken ve manen bir efor sarf etmesini gerektiriyor. Ancak, bir bitcoin hesabı açmak, bir bireyin evinin konforunda hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebileceği bir işlem.
Klasik bankacılık sisteminde kullandığınız banka hesaplarınız, kredi kartlarınız veya banka kartlarınız her zaman kimlik numaranız, isminiz, soyadınız, telefon numaranız, yaşadığınız yer, mesleğiniz ve benzeri gibi sizin gerçek kimliğinizi tamamen açık eden bilgilerle bağlantılı bir şekilde açılmaktadır. Bu durum bitcoin için geçerli değildir.
Bitcoin işlemleri için gerçek isminizi bile kullanmak zorunda değilsiniz. Bitcoin işlemlerinde takma bir isim kullanabilirsiniz. Kendinize sanal ve gerçek kimliğinizle alakası olmayan yeni bir kişilik oluşturabilirsiniz.
İnternet üzerinde anonim olabilmek veya kendi ürettiğiniz bir kimlikle var olmak aslında birçok insanın gerçekten kendileri gibi olabilmelerine ve kendileri gibi davranmalarına izin verir. Bitcoin ve VPN bir araya geldiğinde aslında kişilerin istedikleri birey olabilmelerine ya da gerçek kimliklerini herhangi bir üçüncü partiden saklamalarına yardımcı olur.
Bitcoin her ne kadar bireylere özgürce para aktarabilme ve alabilme şansı sağlasa da, bütün bitcoin işlemleri transparan bir sistem üzerinde kaydedilir; bitcoin işlemlerinde her bir hesabın bakiyesi görülebilir, o hesaptaki işlemler de görülebilir fakat o hesabı kimin kontrol ettiği görülemez. Bitcoinin en büyük çelişkisi budur çünkü çevrimiçi bitcoin ile yaptığınız bir alışveriş dolayısıyla kimliğiniz adresinizle bağdaştırılabilir ve gerçek kimliğiniz ortaya çıkabilir. Bu yüzden, her bir Bitcoin kullanıcısının güvenlik ve gizlilik için aldığı önlemleri gözden geçirmesi gerekmektedir.
Bitcoin hesabınızda yüklü bir miktar olsa, bunu bitcoin alışverişinde bulunduğunuz bireylere belli etmezdiniz, öyle değil mi? Ne yazık ki, bitcoin cüzdanınızda yaptığınız her harcamada aslında hesabınızda ne kadar miktar olduğunu açık ediyorsunuz.
Bu yüzden, yüklü miktarda bitcoin işlemleri yaparken birden çok bitcoin cüzdanı kullanmaya dikkat edin. Bu şekilde, yüklü miktarda bitcoinin bulunduğu cüzdanınızı açığa çıkarmış olmazsınız.
Yararlı bir bilgi paylaşımı olmuş teşekkürler.
Teşekkürler bilgi için.