Öncelikle bilgisayar alırken yapmanız gereken bu alınacak bilgisayarın ne amaçla alındığı. Oyun için mi, programlar için mi, internet için mi, yoksa arada sırada lazım olduğunda kullanmak için mi ? Bunları sorduktan sonra cevabınıza göre farklı değerlendirmeler yapacağız.
1- Oyun Bilgisayarı
Oyun bilgisayarı alacaksanız öncelikle bütçenizi yüksek tutmanız lazım. Çünkü oyunlar eskisi gibi değil şimdilerde çok kısa sürede geliştikleri ve teknolojiyi varolanı kullanarak değil, kendileri yeni bir şeyler bularak geliştirmektedirler. Bu nedenle de oyun bilgisayarlarında kullanacağınız donanım malesef en son sistemlerin olması zorunludur. Derseniz ben başkasını alsam çalışmaz mı, çalışır ama kısa süre sonra yeni oyunları oynayamazsınız. O nedenle şu parçalara dikkat edin.
- Bilgisayarınız toplama olmalı, çünkü oyun bilgisayarları zamanla geliştirilebilecek tarzda olmalı
- Bilgisayarınız geliştirilebilir olması içinde anakartın mümkün olan en iyisi olması lazım. Çünkü anakart eskidiği an yeni parçasını bulmanzı zorlaşabilir.
- Yaygın anakart modeli ve ram slotu fazla olan anakartlar tercih etmeniz yararınıza olackatır.
- Bilgisayarlarda oyun oynarken en çok ekran kartları sorun çıkartır. O nedenle bit değeri yüksek önbelleği fazla olan anakartlardan ve o zamanki güncel özellikleri kapsayan ekrankartları alınız. Bilgisayarlarda belkide en pahalı donanım da ekrar kartı olabilir.
- İşlemcileri yüksek tutmaya çalışın ama alt model işlemcilerde işinizi görebilir.
- Ram piyasası çok pahalı değildir ama alırken tek parça ramlerden alın. Yani 4GB ram alırken 2 GB+ 2 GB şeklinde almamaya çalışın. Slotunuz boş kalsın.
- Aldığınız yere oyun için aldığını belirtin çünkü onlar sıradan bilgisayar verebilir.
Bu konulara az çok dikkat ederseniz size kolaylık sağlar ve gereksiz masraftan kaçmış olursunuz.
2- İnternet Bilgisayarı
İnternet amaçlı, messenger, internette sörf, twitter, facebook gibi işlerde kullanacağım diyorsanız sizlerin çok yüksek bütçeye ihtiyaç duymadan güzel bir bilgisayar alabilirsiniz. Eğer ki bilgisayarı iş yerlerinde vs. yerde kullanacaksanız notebook alabilirsiniz hatta netbook bile işinizi görür.Böyle bir bilgisyar alırken dikkat edilecekler ise;
- İşlemciye önem verebilirsiniz. Çünkü müzik, msn ve interneti aynı anda kullanabileceğinizi düşünürsek işlemci iyi olması iyidir.
- Ekran kartının çok önemi yoktur ama yine zamanın ekran kartlarında iyi olan bir şey alabilirsiniz.
- Ram olarak bunlara uygunlukta yine sıradna bir şey alabilirsiniz. Bu tarz bilgisayarlar çok fazla güç istemezler.
3- Program Bilgisayarı
Eğer program kullanmak amaçlı alıyorsanız yine bütçenize göre değişebilir. Burada program olarak yüksek güç gereksinimli programlar ( catia, photoshop,3d max vs. ) için düşünüyoruz. Yani word kullanılan bir bilgisayar elbet çok güç istemez ve oda programdır ama biz daha ticari programlardan bahsediyoruz. Bu tarz bilgisayar alırken yanında monitör alıyorsanız onada dikkat etmelisiniz. Şöyle ki;
- Monitöü geniş ve mümkünse gözünü yormayacak cins bir monitör alabilirsiniz. Monitörlerin geniş olanları program kullanımı kolaylaştırabilir.
- Bilgisayarı almadan önce kullanacağınız programın sistem gereksinimlerini inceleyin ve bunların biraz üstünü alın. Çünkü onlar standart güçtedir.
- Eğer render çalışması vs. yapılacak bir program ise ekran kartıda iyi olursa fena olmaz.
- İşlemciyi şu andaki i7 işlemci almanızı tavsiye ederim. Çünkü bu programlar işlemci düşmanı olabilir.
- RAM olarak alabileceğiniz en yükseğini alın. Çünkü önbellekleme genelde fazla kullanılır.
İşte burada bir kaç bilgisayar alırken ipuçları vermeye çalıştım. Almadan önce son soru ise pc mi, notebook mu netbook mu. Ona ise karar verirken eğer çok yanınızda kullanmanız gereken durumlar olursa notebook alın. Eğer sadece internet için gerekiyorsa netbook alın. Ama sabit kullanacağım diyorsanız ve bütçeniz çok değil ama lazım diyorsnaız pc toplatmanız en yararlı olanı olacaktır.