KDV Hesaplayıcı





www.tahaerakay.com
1984 yılında 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında yürürlüğe giren KDV (Katma Değer Vergisi) her türlü alışveriş işleminde ödenen bir vergi çeşididir. KDV’yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %10 ve %20 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.

Günümüzde %1, %10 ve %20 olmak üzere 3 farklı KDV dilimi kullanılır. Hangi KDV diliminin kullanılacağı satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre değişiklik gösterir.

● %1 KDV: Lüks olmayan temel ihtiyaçları, satın alınması zorunlu olan malları kapsar. Buğday unundan üretilen ekmek, sebzeler, bazı süt ürünleri, baklagiller ve turunçgiller bu kategoride yer alır.

● %10 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.

● %20 KDV: Temel tüketim ürünü olmayan, zorunlu olmayan ve lüks olan hizmet ve mallarda %18 KDV dilimi kullanılır. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler bu kategoride yer alır.